Prima pagină · Valea Timocului · Interviu in ADEVARUL Predrag Balasevic: “Se fac presiuni pentru ca etnicii români să nu-şi declare adevărata naţionalitate”

English Articles

 • Romanian Ministry of Foreign Affairs: Ukraine must maintain the level of protection for the rights of national minorities in order to remain anchored to its European track (English)
 • Commissioner: Harassment of Romanian-language schools in Transnistria goes against right to education (English)
 • Anil Polat: Why Is The Internet In Romania So Damn Fast? (English)
 •   Read all English Articles

  Comentarii

  Articole noi

 • Reforma administrației publice, mai mult decât „listele de partid”– episodul III (performanța funcționarilor poate crește) (Politica)
 • Cătălin Cornea: Iohannis, Pollit și Bouckaert despre reformă și reformită (Educatie)
 • Condei.ro: Tinerii în politică? (Politica)
 • Alexandru Croitoru: Borc, pâra și whistle blowing (Economie)
 • Criterii pentru „noua clasa politică” (Politica)
 • Pădurea, între beneficiile și capriciile democrației (Mediu)
 • Problema lui Dragnea: funcționarii și procurorii (Covasna)
 • Condei.ro: Incă o escadrilă de avioane F-16 ?! (Harghita)
 • Logica ministrului delegat (Mureș)
 • Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori! (București)
 • Condei.ro: La ce ne trebuie nouă arme?! (Politica)
 • Va putea Rusia să creeze ieșire la Marea Neagră pentru Transnistria? (Sora BASARABIA)
 • Condei.ro: România se află pe locul 26 în lume la producția auto (Mediu)
 • Condei.ro: Ingrediente de stat (Politica)
 • Democrația rusească: de la „Transnistria” la „Ucraina liberă” (de est) (Bugeac)
 • Forțele separatiste transnistrene urmăresc să își construiască propria flotă militară aeriană (Sora BASARABIA)
 • Bloomberg.com: Moldova's Leanca Didn't Expect Putin's Crimea Push (Video)
 • Romanian Ministry of Foreign Affairs: Ukraine must maintain the level of protection for the rights of national minorities in order to remain anchored to its European track (English)
 • Fără sprijinul Bulgariei, copii românilor din Timocul bulgăresc învaţă Limba Română (Romanii din Bulgaria)
 • măgarul Kelemen Hunor (dupa cum l-a numit CTP) asteapta capitularea PNL din guvern pentru a întra la guvernare... (Harghita)
 • CTP în Gandul.info despre marțafoiul, anacoluticul și clismaticul verbal sorin oprescu (București)
 • Commissioner: Harassment of Romanian-language schools in Transnistria goes against right to education (English)
 • Dacă cineva spune ca un primar se poate suspenda din funcție ca să fie ministru înseamnă că nu cunoaște legea... (Politica)
 • Semn distinctiv pe produsele tradiţionale româneşti (Agricultură)
 • Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal poate vorbi și în Limba Română (Video)
 • Campionatul de Turism Sportiv "Stafeta Munților" 2014 (Mediu)
 • TVR: „Delfinul", singurul submarin militar al României, va fi retrimis în misiune în Marea Neagră (Infrastructura)
 • The Epoch Times Romania: Primăria Capitalei misterioasă: proiect de bloc cu patru etaje lângă Ateneu ţinut departe de ochii publicului (București)
 • Arhitectii bucureșteni se pronunță împotriva proiectului de mutilare a restaurantului Cina și zonei Ateneului Roman. Video Digi 24. (Video)
 • Primaria Capitalei tine la secret cum va arata blocul de patru etaje care se construieste langa Ateneul Roman (București)
 • Interviu in ADEVARUL Predrag Balasevic: “Se fac presiuni pentru ca etnicii români să nu-şi declare adevărata naţionalitate”  Interviu in ADEVARUL Predrag Balasevic: “Se fac presiuni pentru ca etnicii români să nu-şi declare adevărata naţionalitate” Predrag Balasevic, preşedintele Partiei Democrate a Românilor din Serbia (PDRS), cea mai importantă organizaţie a comunităţii româneşti din Serbia de Răsărit, atrage atenţia, intr-un interviu acordat ziarului ADEVARUL, asupra abuzurilor autorităţilor sârbe.

  Liderii comunităţii româneşti din Valea Timocului (Serbia) acuză autorităţile sârbe că fac presiuni împotriva etnicilor români să nu-şi declare adevărata naţionalitate la recensământul naţional. Situaţia recensământului din acest an este chiar mai gravă decât în 2002, când, de asemenea, autorităţile de la Belgrad au încercat să ascundă numărul real de etnici români.

  „Adevărul": În primele zile ale recensământului au fost semnalate neregularităţi în desfăşurarea acestui proces. Despre ce este vorba?

  Predrag Balasevic: În câteva localităţi mari, cum este Petrovac, Kladovo, Zajecar, Sipicova sau Kucevo, recenzorii au făcut presiuni asupra oamenilor să nu se declare români sau vlahi. Le spuneau: "dar voi ştiţi limba română literară? Pentru că dacă nu o ştiţi nu puteţi să vă declaraţi romani". Potrivit legii sârbeşti, recenzorii nu au voie să-i influenţeze pe oameni să declare o naţionalitate sau alta. În satul Velesnica, din comuna Kladovo, recenzorul nici nu a mai întrebat de naţionalitate. La insistenţa oamenilor, recenzorul a spus că nu este obligatoriu acest lucru şi că va completa el mai târziu. După legea sârbească, întrebarea referitoare la naţionalitate este singura pentru care răspunsul nu este obligatoriu, dar recenzorul este obligat să pună întrebarea.

  Au fost depuse plângeri la poliţie împotriva recenzorilor?

  Oamenilor le este frică să facă acest lucru, pentru că tocmai poliţia se află în spatele abuzurilor. Pe 5 octombrie, la Sipicova, de faţă cu localnicii, poliţiştii au fotografiat, ostentativ, afişele pe care noi le-am lipit în campania pentru recensământ, în care îndemnam populaţia să nu se lase intimidată şi să-şi declare adevărata naţionalitate, aşa cum oamenilor le dictează conştinţa. Apoi, poliţiştii au rupt acele afişe.

  De ce credeţi că autorităţile sârbe reacţionaează în acest mod?

  Recensământul a mers bine până acum pentru noi, în sensul că foarte mulţi dintre etnicii români şi-au declarat naţionalitatea. Probabil că autorităţile au intrat în panică şi au dat ordin recenzorilor să facă presiuni asupra oamenilor să nu se mai declare români sau vlahi.

  Ce alte nereguli au mai fost semnalate?

  Probleme sunt şi cu formularele de recensământ. Acestea au mai multe file, cu serie şi număr, tocmai pentru a nu putea fi înlocuite şi falsificate. Doar fila cu tabelul în care se specifică naţionalitatea nu este înseriată. Noi credem că nu întâmplător.

  Nu există posibilitatea legală ca organizaţiile româneşti să monitorizeze într-un fel recensământul pentru a împiedica abuzurile?

  Nu avem voie să facem acest lucru, pentru că legea nu prevede. Putem doar, individual, după finalizarea recensământului, să solicităm verificarea formularelor, pentru a verifica dacă datele corespund cu cele declarate.

  Care este miza acestui recensământ?

  De la ultimul recensământ, au trecut aproape 10 ani. Sunt 10 ani de deschidere spre Europa, de democraţie s-ar spune, după căderea lui Milosevic. Pentru noi e important să arătăm numărul real al românilor din Serbia de Răsărit, să arătăm că existăm. Autorităţile vor, dimpotrivă, să arate că pe Valea Timocului, nu sunt români, pentru a nu putea fi obligate să ne respecte drepturile de minoritate naţională, drepturi care, din păcate, la ora actuală, nu le avem.

  Ce s-a întâmplat la recensământul din 2002?

  Cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri nu s-au declarat vlahi sau români, ci sârbi, pentru că au fost ameninţaţi. Doar 40.000 s-au declarat vlahi şi vreo 4.000, români. Foarte puţini, pentru că românii sunt majoritari în 154 de sate din Serbia de Răsărit, iar alte 46 de localităţi au populaţie mixtă. Asta înseamnă aproape 300.000 de români sau vlahi.

  Să trecem în revistă câteva incidente produse anul trecut şi anul acesta în Valea Timocului.

  În primul rând, fraudarea alegerilor pentru consiliile naţionale ale minorităţilor, din 2010, şi procesul deschis împotriva unor membri ai comunităţii româneşti, acuzaţi de pretinsa falsificare a listelor electorale. Anul acesta, chiar a fost mărit numărul celor inculpaţi în acest proces, care se dăsfăşoară la tribunalul din Petrovac.

  Nu a fost un incident izolat...

  Nu , anul acesta autorităţile au încercat să demoleze clopotniţa românească de la Sipicova. Liderii PDRS au fost anchetaţi pentru că am fi încălcat legea, după ce la poliţie a ajuns o anonimă, în care se spunea că partidul nostru a fost finanţat de România pentru alegerile locale anticipate, de la Bor. Un alt atac împotriva comunităţii româneşti a fost demersul noului consiliu naţional al minorităţii vlahe, controlat de autorităţile sârbe, pentru standardizarea limbii aşa-zis vlahe. Nu există lider al unei organizaţii româneşti din Serbia de Răsărit care să nu fi fost anchetat de poliţie sau să nu fi avut vreun proces cu autorităţile sârbe. Permanent se fac presiuni. Mesajul lor este clar: "aveţi grijă ce faceţi, suntem cu ochii pe voi!".

  Sorin Ghica
  http://www.adevarul.ro/

  preluat din: http://www.rgnpress.ro/categorii/analize-interviuri/3407-interviu-in-adevarul-predrag-balasevic-se-fac-presiuni-pentru-ca-etnicii-romani-s-nu-i-declare-adevrata-naionalitate.html

  SHARE OR BOOKMARK THIS POST:
  facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  10.10.2011. 22:15

  Comments

  Acest articol n-are nici un comentariu.

  Comentează

  * = câmp obligatoriu

  :

  :

  :  Legături


  RGN Press

  tolerance.ro

  frunze.ro

  condei.ro

  catalincornea.ro

  dan tanasa

  atdr.ro

  stiribucuresti.blogspot.com

  pro-unire.blogspot.com

  bugeacul-romanesc.blogspot.com

  harghitaturism.blogspot.com

  covasnaturism.blogspot.com

  harghitanews.blogspot.com

  stiricovasna.blogspot.com
  miculdictator.blogspot.com

  infotineret.ro

  Casa Danielescu

  Festival Enescu
  publicatia cuvintenoi.ro
  Forumul International al Jurnalistilor Romani

  Fundatia Scrisul Romanesc
  Protopopiatul Dacia Ripensis
  Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti
  Valea Timocului
  Comunitatea romanilor din Serbia

  romanii-din-bulgaria

  www.romedia.gr

  Publicatia Arcasul din Cernauti

  Radio Ucraina Internaţional

  Cernauti

  Bucovina de Nord

  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa

  Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Micherechi

  www.foaia.hu

  evaiova.blogspot.com

  Stiri romanesti din Ungaria

  Basarabia Pamant Romanesc

  Desteapta-te Romane!

  Romani pentru romani
  Romani pentru romani

  Parohia Aita Mare

  Manastirea Sf. Ioan

  www.noiromanii.ro

  informatia harghitei

  Cuvantul Liber

  Condeiul Ardelean

  martiri romani

  forum harghita covasna mures
  www.saff.ro

  Metroul Greu

  Casa Danielescu-Cazare Tg JiuCasa Danielescu-Cazare Tg Jiu
  Romanii de langa noi blogspot Romanii de langa noi blogspot
  www.Catedrale.Cerc.Ro www.Catedrale.Cerc.Ro
  ZiuaNationala.RO ZiuaNationala.RO
  MiculDictator.blogspot
  Dincolo de Tisa Dincolo de Tisa
  www.Cernauti.ro www.Cernauti.ro
  BucovinaDeNord.RO BucovinaDeNord.RO
  www.Bucovina.net www.Bucovina.net
  www.Bukovina.ro www.Bukovina.ro
  Bucovina Forestiera Bucovina Forestiera
  Ziarul românesc Concordia Ziarul românesc Concordia
  Ziarul românesc Arcașul Ziarul românesc Arcașul
  Blog românesc în Cernăuți Blog românesc în Cernăuți
  Blogul românilor din Cernăuți Blogul românilor din Cernăuți
  Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei Clubul Românilor Maramureseni din Dreapta Tisei
  Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Cernăuţi Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Cernăuţi
  Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti
  Satul românesc Boian din regiunea Cernăuți Satul Boian, Cernăuți
  România Carnavalului România Carnavalului
  Gică Manole - istoric şi eseist Gică Manole - istoric şi eseist
  Alexandrina Cernov Alexandrina Cernov
   Constantin Chirilă Constantin Chirilă
  Cahuleanu Cahuleanu
  Utkonosovka/Erdek-Burnu, sat românesc regiunea Odesa Utkonosovka/Erdek-Burnu, sat românesc regiunea Odesa
  ocietatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, Cernăuţi Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, Cernăuţi
  Romanii din jurul Romaniei Romanii din jurul Romaniei
  Mitropolia Basarabiei Mitropolia Basarabiei
  Ghimpu.wordpress.com Ghimpu.wordpress.com
  RomaniiDinKazahstan RomaniiDinKazahstan
  Cele doua Tribalii Cele doua Tribalii
  ValeaTimocului.RO ValeaTimocului.RO
  www.Libertatea.rs www.Libertatea.rs
  Institutul de Cultura al Romnilor din Voivodina Institutul de Cultura al Romnilor din Voivodina
  Astra Romana blog Astra Romana blog
  Banatul Sarbesc blog Banatul Sarbesc blog
  Portal Banat Portal Banat
  Enciclopedia Banatului Enciclopedia Banatului
  Romanii din Serbia Romanii din Serbia
  www.radio-resita.ro www.radio-resita.ro
  Fundatia Scrisul Romanesc Fundatia Scrisul Romanesc
  Stiri din Bucuresti Stiri din Bucuresti
  Romanii din Ungaria Romanii din Ungaria
  Stiri romanesti in Ungaria Stiri romanesti in Ungaria
  Micherechi, Hu, sat românesc Micherechi, Hu, sat românesc
  Foaia Romaneasca Foaia Romaneasca
  Site fosta Asociatie a Studentilor Romani din Ungaria Site fosta Asociatie a Studentilor Romani din Ungaria
  Asociatia Interculturala de Tineret Romano-Maghiara Asociatia Interculturala de Tineret Romano-Maghiara
  Martiri Romani Martiri Romani
  Casa de copii Sfantul Iosif Casa de copii Sfantul Iosif
  CovasnaTurism.blogspot CovasnaTurism.blogspot
  HarghitaTurism.blogspot HarghitaTurism.blogspot
  www.PrintPoster.ro www.PrintPoster.ro
  www.Intorsura.Ro www.Intorsura.Ro
  www.Turismmontan.3x.ro www.Turismmontan.3x.ro
  StiriCovasna.blogspot.com StiriCovasna.blogspot.com
  HarghitaNews.blogspot.com HarghitaNews.blogspot.com
  Casa de copii Casa de copii "Sf.Iosif" Odorheiu Secuiesc
  EternulMaramures.RO EternulMaramures.RO
  FoaieNationala.RO FoaieNationala.RO
  Dacia-România Dacia-România
  Enciclopedia Dacică Enciclopedia Dacică
  www.Dacia.org www.Dacia.org
  www.pelasgia.org www.pelasgia.org
  ZiarulLumina.RO ZiarulLumina.RO
  Sport in Gorj .ro
  www.EastBike.Ro
  ABIT ABIT
  Free & demo software
  El Pais El Pais
  El Mundo El Mundo
  Le Monde Le Monde
  Liberation Liberation
  Le Figaro Le Figaro
  La Tribune La Tribune
  Veritasaga Veritasaga.ro
  ProARME ProARME.ro

 • Radio Vocea BASARABIEI
 • The Sun click here !
 • The Guardian click here !
 • TV-Links click here !
 • Reuters click here !
 • Live On-lineTV click here !
 • Liberation click here !