Prima pagină · Valea Timocului · Românii din Timocul sârbesc: Este un mare pericol să ne pierdem identitatea

English Articles

 • Romanian Ministry of Foreign Affairs: Ukraine must maintain the level of protection for the rights of national minorities in order to remain anchored to its European track (English)
 • Commissioner: Harassment of Romanian-language schools in Transnistria goes against right to education (English)
 • Anil Polat: Why Is The Internet In Romania So Damn Fast? (English)
 •   Read all English Articles

  Comentarii

  Articole noi

 • Reforma administrației publice, mai mult decât „listele de partid”– episodul III (performanța funcționarilor poate crește) (Politica)
 • Cătălin Cornea: Iohannis, Pollit și Bouckaert despre reformă și reformită (Educatie)
 • Condei.ro: Tinerii în politică? (Politica)
 • Alexandru Croitoru: Borc, pâra și whistle blowing (Economie)
 • Criterii pentru „noua clasa politică” (Politica)
 • Pădurea, între beneficiile și capriciile democrației (Mediu)
 • Problema lui Dragnea: funcționarii și procurorii (Covasna)
 • Condei.ro: Incă o escadrilă de avioane F-16 ?! (Harghita)
 • Logica ministrului delegat (Mureș)
 • Cătălin Cornea: Să ne ferim de reformatori! (București)
 • Condei.ro: La ce ne trebuie nouă arme?! (Politica)
 • Va putea Rusia să creeze ieșire la Marea Neagră pentru Transnistria? (Sora BASARABIA)
 • Condei.ro: România se află pe locul 26 în lume la producția auto (Mediu)
 • Condei.ro: Ingrediente de stat (Politica)
 • Democrația rusească: de la „Transnistria” la „Ucraina liberă” (de est) (Bugeac)
 • Forțele separatiste transnistrene urmăresc să își construiască propria flotă militară aeriană (Sora BASARABIA)
 • Bloomberg.com: Moldova's Leanca Didn't Expect Putin's Crimea Push (Video)
 • Romanian Ministry of Foreign Affairs: Ukraine must maintain the level of protection for the rights of national minorities in order to remain anchored to its European track (English)
 • Fără sprijinul Bulgariei, copii românilor din Timocul bulgăresc învaţă Limba Română (Romanii din Bulgaria)
 • măgarul Kelemen Hunor (dupa cum l-a numit CTP) asteapta capitularea PNL din guvern pentru a întra la guvernare... (Harghita)
 • CTP în Gandul.info despre marțafoiul, anacoluticul și clismaticul verbal sorin oprescu (București)
 • Commissioner: Harassment of Romanian-language schools in Transnistria goes against right to education (English)
 • Dacă cineva spune ca un primar se poate suspenda din funcție ca să fie ministru înseamnă că nu cunoaște legea... (Politica)
 • Semn distinctiv pe produsele tradiţionale româneşti (Agricultură)
 • Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal poate vorbi și în Limba Română (Video)
 • Campionatul de Turism Sportiv "Stafeta Munților" 2014 (Mediu)
 • TVR: „Delfinul", singurul submarin militar al României, va fi retrimis în misiune în Marea Neagră (Infrastructura)
 • The Epoch Times Romania: Primăria Capitalei misterioasă: proiect de bloc cu patru etaje lângă Ateneu ţinut departe de ochii publicului (București)
 • Arhitectii bucureșteni se pronunță împotriva proiectului de mutilare a restaurantului Cina și zonei Ateneului Roman. Video Digi 24. (Video)
 • Primaria Capitalei tine la secret cum va arata blocul de patru etaje care se construieste langa Ateneul Roman (București)
 • Românii din Timocul sârbesc: Este un mare pericol să ne pierdem identitatea  Reprezentanţii comunităţii româneşti din Timocul sârbesc le-au atras atenţia, vineri, autorităţilor de la Bucureşti că, dacă nu vor fi sprijiniţi cu o strategie coerentă, există riscul să-şi piardă identitatea.

  Problemele cu care se confruntă românii din Serbia de răsărit au fost dezbătute, pe larg, în penultima zi a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni.

  Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Predrag Balasevic, a declarat că ‘este un adevărat miracol că fără şcoală şi biserică românii din Timocul sârbesc încă îşi mai vorbesc limba’. El a subliniat, însă, că, dacă nu se vor înfiinţa şcoli în limba română, există marele pericol ca românii să-şi piardă identitatea.

  ‘Nu avem şcoli, nu am avut niciodată, mass-media în limba română nu există sau ce există nu e suficientă, iar când este vorba de biserică este o problemă mare. (…) În secolul 21 este un pericol mare să ne pierdem identitatea, limba, pentru că tinerii pleacă din sat, se duc la oraş, termină facultăţi, se duc în afara Serbiei şi ei nu mai vorbesc limba în casă. Dacă nu introducem repede limba în şcoală există un pericol mare să pierdem ceea ce am păstrat sute de ani şi când se pierde limba se pierde şi identitatea’, a afirmat Predrag Balasevic.

  El a explicat că este nevoie de presă, în special radio şi tv, pentru ca informaţiile în limba română să ajungă la românii din Timoc, mai ales că aceştia nu ştiu să citească în limba română.

  ‘Românii din zonă nu ştiu să citească, iar cărţile care ne sunt aduse nu sunt de mare folos. (…) Foarte puţine se ştiu despre România, despre istoria românilor şi din cauza asta conştiinţa este la pământ. (…) Zona este foarte mare, sunt 154 de sate pur româneşti, alte 46 de localităţi mixte şi nu e uşor să ajungi în fiecare sat, comună, să se afle informaţii despre activităţile noastre, mai ales când nu ai mass-media’, a mai spus preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

  La rândul său, directorul Federaţiei Române din Serbia, Duşan Pârvulovici, a spus că situaţia românilor din Serbia ‘este, poate, mai grea ca în 1990′. El a vorbit despre situaţia bisericii din Mălainiţa unde a existat o decizie suspendată de demolare a bisericii, iar ctitorul ei, preotul Boian Alexandrovici, a fost condamnat la ani buni de închisoare, cu suspendare.

  Preşedintele Asociaţiei ‘Ariadnae Filum’, Jurj Zavişa, a subliniat că România trebuie să elaboreze urgent o strategie pentru minoritatea română din Serbia pentru că, altfel, aceasta va dispărea.

  ‘Dacă România nu depune urgent o strategie pentru minoritatea românească din Serbia, noi vom dispărea. Trăim în secolul XXI, când nu putem să ne păstrăm identitatea noastră românească numai în casă. Dacă un tânăr român vrea să vorbească despre teme europene cu un alt tânăr, trebuie să vorbească în sârbă, pentru că nu poate să se exprime în limba arhaică românească’, a spus Jurj Zavişa.

  Vicepreşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demici, a vorbit despre situaţiile extrem de delicate prin care au trecut românii timoceni în acest an, când aproximativ 300 de persoane au fost anchetate pentru că se aflau pe listele unui partid românesc.

  Dragan Demici, el însuşi anchetat, le-a spus participanţilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că românii din Timoc sunt loiali ţării în care trăiesc, nu sunt împotriva sârbilor, ci doar îşi cer drepturile.

  El a apreciat prezenţa în Timoc a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a ministrului din Externe, Theodor Baconschi, precizând: ‘România ne păzeşte şi se uită la neamul ei’.

  Toţi reprezentanţii românilor timoceni au fost de acord că este nevoie de sprijin politic din partea României, care, în relaţia sa cu partea sârbă, să ceară ca drepturile membrilor acestei comunităţi să se respecte.

  ‘Poate că, în ultimii doi ani, s-a schimbat câte ceva, dar, având în vedere că suntem la doi paşi de România şi că am fost atâta timp uitaţi de România, România are o datorie faţă de noi în momentul acesta crucial pentru noi. Să ne sprijine atât politic în relaţiile cu Serbia cât şi să sprijine proiectele noastre’, a spus Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

  Participanţii la cursuri au abordat şi problema acordării mai eficiente, de către statul român, a burselor pentru tinerii din Timoc, dar şi a modului de decontare a fondurilor pentru proiectele finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

  La dezbateri a participat şi senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care a sugerat că ar trebui să se aplice politica paşilor mărunţi ‘pe care o practică Budapesta’ şi i-a asigurat pe românii din Timoc că va încerca să se implice în rezolvarea problemelor lor.

  Ea a propus şi ca studenţi din România, care trebuie să îşi efectueze practica pedagogică, să meargă pe perioada de vară să-i înveţe pe copiii români din Timoc să vorbească limba română.

  Lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului vor continua, sâmbătă, când se vor discuta problemele românilor din Harghita şi Covasna, dar şi a romano-catolicilor din Moldova. AGERPRES/ (A - Gina Ştefan)

  SHARE OR BOOKMARK THIS POST:
  facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  15.08.2010. 03:04

  Comments

  Acest articol n-are nici un comentariu.

  Comentează

  * = câmp obligatoriu

  :

  :

  :  Legături


  RGN Press

  tolerance.ro

  frunze.ro

  condei.ro

  catalincornea.ro

  dan tanasa

  atdr.ro

  stiribucuresti.blogspot.com

  pro-unire.blogspot.com

  bugeacul-romanesc.blogspot.com

  harghitaturism.blogspot.com

  covasnaturism.blogspot.com

  harghitanews.blogspot.com

  stiricovasna.blogspot.com
  miculdictator.blogspot.com

  infotineret.ro

  Casa Danielescu

  Festival Enescu
  publicatia cuvintenoi.ro
  Forumul International al Jurnalistilor Romani

  Fundatia Scrisul Romanesc
  Protopopiatul Dacia Ripensis
  Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti
  Valea Timocului
  Comunitatea romanilor din Serbia

  romanii-din-bulgaria

  www.romedia.gr

  Publicatia Arcasul din Cernauti

  Radio Ucraina Internaţional

  Cernauti

  Bucovina de Nord

  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa
  Dincolo de Tisa

  Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Blogul românilor din Regiunea Cernăuți

  Micherechi

  www.foaia.hu

  evaiova.blogspot.com

  Stiri romanesti din Ungaria

  Basarabia Pamant Romanesc

  Desteapta-te Romane!

  Romani pentru romani
  Romani pentru romani

  Parohia Aita Mare

  Manastirea Sf. Ioan

  www.noiromanii.ro

  informatia harghitei

  Cuvantul Liber

  Condeiul Ardelean

  martiri romani

  forum harghita covasna mures
  www.saff.ro

  Metroul Greu

  Casa Danielescu-Cazare Tg JiuCasa Danielescu-Cazare Tg Jiu
  Romanii de langa noi blogspot Romanii de langa noi blogspot
  www.Catedrale.Cerc.Ro www.Catedrale.Cerc.Ro
  ZiuaNationala.RO ZiuaNationala.RO
  MiculDictator.blogspot
  Dincolo de Tisa Dincolo de Tisa
  www.Cernauti.ro www.Cernauti.ro
  BucovinaDeNord.RO BucovinaDeNord.RO
  www.Bucovina.net www.Bucovina.net
  www.Bukovina.ro www.Bukovina.ro
  Bucovina Forestiera Bucovina Forestiera
  Ziarul românesc Concordia Ziarul românesc Concordia
  Ziarul românesc Arcașul Ziarul românesc Arcașul
  Blog românesc în Cernăuți Blog românesc în Cernăuți
  Blogul românilor din Cernăuți Blogul românilor din Cernăuți
  Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei Clubul Românilor Maramureseni din Dreapta Tisei
  Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Cernăuţi Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Cernăuţi
  Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti
  Satul românesc Boian din regiunea Cernăuți Satul Boian, Cernăuți
  România Carnavalului România Carnavalului
  Gică Manole - istoric şi eseist Gică Manole - istoric şi eseist
  Alexandrina Cernov Alexandrina Cernov
   Constantin Chirilă Constantin Chirilă
  Cahuleanu Cahuleanu
  Utkonosovka/Erdek-Burnu, sat românesc regiunea Odesa Utkonosovka/Erdek-Burnu, sat românesc regiunea Odesa
  ocietatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, Cernăuţi Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, Cernăuţi
  Romanii din jurul Romaniei Romanii din jurul Romaniei
  Mitropolia Basarabiei Mitropolia Basarabiei
  Ghimpu.wordpress.com Ghimpu.wordpress.com
  RomaniiDinKazahstan RomaniiDinKazahstan
  Cele doua Tribalii Cele doua Tribalii
  ValeaTimocului.RO ValeaTimocului.RO
  www.Libertatea.rs www.Libertatea.rs
  Institutul de Cultura al Romnilor din Voivodina Institutul de Cultura al Romnilor din Voivodina
  Astra Romana blog Astra Romana blog
  Banatul Sarbesc blog Banatul Sarbesc blog
  Portal Banat Portal Banat
  Enciclopedia Banatului Enciclopedia Banatului
  Romanii din Serbia Romanii din Serbia
  www.radio-resita.ro www.radio-resita.ro
  Fundatia Scrisul Romanesc Fundatia Scrisul Romanesc
  Stiri din Bucuresti Stiri din Bucuresti
  Romanii din Ungaria Romanii din Ungaria
  Stiri romanesti in Ungaria Stiri romanesti in Ungaria
  Micherechi, Hu, sat românesc Micherechi, Hu, sat românesc
  Foaia Romaneasca Foaia Romaneasca
  Site fosta Asociatie a Studentilor Romani din Ungaria Site fosta Asociatie a Studentilor Romani din Ungaria
  Asociatia Interculturala de Tineret Romano-Maghiara Asociatia Interculturala de Tineret Romano-Maghiara
  Martiri Romani Martiri Romani
  Casa de copii Sfantul Iosif Casa de copii Sfantul Iosif
  CovasnaTurism.blogspot CovasnaTurism.blogspot
  HarghitaTurism.blogspot HarghitaTurism.blogspot
  www.PrintPoster.ro www.PrintPoster.ro
  www.Intorsura.Ro www.Intorsura.Ro
  www.Turismmontan.3x.ro www.Turismmontan.3x.ro
  StiriCovasna.blogspot.com StiriCovasna.blogspot.com
  HarghitaNews.blogspot.com HarghitaNews.blogspot.com
  Casa de copii Casa de copii "Sf.Iosif" Odorheiu Secuiesc
  EternulMaramures.RO EternulMaramures.RO
  FoaieNationala.RO FoaieNationala.RO
  Dacia-România Dacia-România
  Enciclopedia Dacică Enciclopedia Dacică
  www.Dacia.org www.Dacia.org
  www.pelasgia.org www.pelasgia.org
  ZiarulLumina.RO ZiarulLumina.RO
  Sport in Gorj .ro
  www.EastBike.Ro
  ABIT ABIT
  Free & demo software
  El Pais El Pais
  El Mundo El Mundo
  Le Monde Le Monde
  Liberation Liberation
  Le Figaro Le Figaro
  La Tribune La Tribune
  Veritasaga Veritasaga.ro
  ProARME ProARME.ro

 • Radio Vocea BASARABIEI
 • The Sun click here !
 • The Guardian click here !
 • TV-Links click here !
 • Reuters click here !
 • Live On-lineTV click here !
 • Liberation click here !